Het verschil tussen damp-open en ademend afdekvlies

Welk vloeistofdicht afdekmateriaal voor vochtige en gevoelige ondergronden?

Het adviseursteam van Primaverde krijgt regelmatig de vraag wat het verschil is tussen damp-open en ademend afdekvlies. In dit artikel zullen we deze vraag beantwoorden. Je ontdekt het verschil in dampdoorlatendheid tussen PrimaCover Active en PrimaCover Evapo. Ook lees je alles over de typen ondergrond waarvoor deze twee zelfklevende afdekvliezen uitermate geschikt zijn.

Niet hermetisch afsluiten

Een ondergrond die niet volledig is doorgedroogd, mag je niet hermetisch afsluiten. Anders loop je het risico op aftekeningen en beschadigingen. Die situatie kan zich bijvoorbeeld voordoen als een vloer of trap recent gelegd of behandeld is. In dit artikel wordt uitgelegd welk vloeistofdicht afdekmateriaal geschikt is voor vochtige en gevoelige ondergronden. PrimaCover heeft twee zelfklevende afdekvliezen die vocht uit de ondergrond laten ontsnappen. Dat zijn: PrimaCover Active en PrimaCover Evapo.

Het risico bij vochtige ondergronden: uitdampen en doordrogen

Natuursteen_vloer_PrimaCover_Active_rol_woonkamer_beschermen_ademend

Het grootste risico bij vochtige ondergronden is dat deze niet kunnen uitdampen en doordrogen. Dat is slecht nieuws voor de planning van vervolgwerkzaamheden, zoals afbouw, schilderwerken, stucwerken, installatie en inrichting. Enerzijds wil je snel aan de gang. Anderzijds wil je niet het risico lopen dat je de ondergrond beschadigt. Afdekken dus. Maar dan niet hermetisch, want dan kunnen onherstelbare beschadigingen en aftekeningen ontstaan in het oppervlak. Hoe dat komt, verschilt van materiaal tot materiaal. Aan de hand hiervan blijkt ook het verschil tussen damp-open en ademend afdekvlies.

Natuursteen

Natuursteen is een poreus materiaal. Het bevat eigenlijk altijd wel een percentage vocht. Ook als de vloer of trap al langer geleden is aangebracht of behandeld. Het uittredende vocht brengt minuscule kalkdeeltjes mee naar het oppervlak. Als het vocht niet weg kan, slaat de kalk neer op het poreuze oppervlak. Daardoor ontstaan witte vlekken, die het natuursteen onherstelbaar beschadigen.

Ga met natuursteen, zoals marmer, hardsteen, leisteen en graniet, dan ook altijd omzichtig te werk. Niet beschermen tijdens bouw, onderhoud of installatiewerkzaamheden is natuurlijk geen optie, want het risico op dure beschadigingen is te groot. Als je natuursteen wilt afdekken met een zelfklevend vlies, kies je PrimaCover Active ademend zelfklevend afdekvlies (ademingsactief 1,2l/m2/24uur).

Zichtbeton

Wat voor natuursteen geldt, geldt ook voor zichtbeton. Ook hier is sprake van een poreus oppervlak. Tijdens het uitdampen of doordrogen van een nieuwe zichtbetonvloer liften kleine kalkdeeltjes mee met het vocht. Als het oppervlak hermetisch is afgesloten, kan het vocht niet weg en loop je het risico dat de kalkdeeltjes neerslaan die met het vocht meeliften.

Net als bij natuursteen is het belangrijk om een ademingsactief afdekmateriaal te gebruiken bij het afdekken van niet-doorgedroogd zichtbeton. PrimaCover Active ademend zelfklevend afdekvlies is speciaal voor deze omstandigheden ontwikkeld. Het beschermt tegen mechanische beschadigingen, vuil, water en verf en laat vocht uit de ondergrond ontsnappen, terwijl vuil, vloeistof niet kunnen doordringen.

Keramische tegels

Ook recent gelegde ondergronden van keramische tegels moeten natuurlijk ongehinderd kunnen doordrogen. Dus ook tijdens het afdekken en beschermen van nieuwe vloeren en trappen van keramische tegels moet het vocht kunnen ontsnappen.

Het vocht treedt uit via de voegen. Daar treden dan ook de problemen op als je niet afdekt met een damp-open afdekvlies. Tijdens het doordrogen van de vloer of trap neemt het uitdampende vocht kalkdeeltjes mee naar het oppervlak. Deze kunnen zorgen voor randaftekeningen en vlekken in het voegsel. De oplossing hier is PrimaCover Evapo. Dit zelfklevende afdekvlies is namelijk damp-open (70g/m2/24uur).

Hout en parket

PrimaCover Evapo damp-open zelfklevend afdekvlies is ook het best geschikt voor het afdekken en beschermen van hout en parket. Nieuwe of recent behandelde vloeren en trappen zijn niet volledig doorgedroogd. Maar ook bestaand hout en parket bevat een percentage vocht. Zeker als er sprake is van een (vochtige) kruipruimte. Zou je deze ondergrond dampdicht afdekken, dan kan het hout verstikken. Je ziet dat aan de zwarte oxidatie. Deze vormt blijvende vlekken.

Met PrimaCover Evapo bescherm je hout en parket tegen mechanische beschadigingen, vloeistoffen en tal van andere gevaren. Terwijl deze is afgedekt, kan de ondergrond ondertussen blijven uitdampen (70g/m2/24uur).

PrimaCover Active zelfklevend ademingsactief afdekvlies

PrimaCover Active zichtbeton afdekken beschermen zelfklevend ademingsactief afdekvlies

PrimaCover Active is een zelfklevend ademingsactief afdekvlies (1,2l/m2/24uur). Het is speciaal ontwikkeld voor het veilig beschermen van nieuwe en recent behandelde ondergronden van natuursteen, zichtbeton, etc. PrimaCover Active zorgt ervoor dat deze kunnen blijven uitdampen en doordrogen.

Natuursteen en zichtbeton

Nieuwe en recent behandelde vloeren en trappen van natuursteen en zichtbeton mag je niet hermetisch afsluiten. Want dan kunnen onherstelbare vlekken en beschadigingen ontstaan.

Met PrimaCover Active sla je twee vliegen in één klap. Dit zelfklevend afdekvlies heeft uitstekende beschermende eigenschappen en zorgt ervoor dat de ondergrond kan ademen. Daardoor voorkom je mechanische beschadigingen, herstelkosten, vertragingen en vervelende discussies met je opdrachtgever.

Membraan

Close-up werkend membraan PrimaCover admp-open en ademingsactief ademend afdekvlies

De ademingsactieve eigenschappen dankt PrimaCover Active aan een vloeistofdichte toplaag die voorzien is van talloze membranen. Deze kun je je het best voorstellen als kleine klepjes die enkel naar boven toe open kunnen. Valt er vloeistof – zoals verf of water – op het afdekvlies, dan kan dit niet doordringen tot de ondergrond. Andersom kan het vocht uit de ondergrond wel ontsnappen. Zo voorkom je dat het uitdampende vocht het natuursteen of zichtbeton kan beschadigen. Volg de link naar deze pagina als je meer wilt weten over de werking van deze membranen.

Wachttijd verkorten met PrimaCover Active

Met PrimaCover Active ademingsactief zelfklevend afdekvlies verkort je de wachttijd. Zodra de vloer of trap beloopbaar is volgens de voorschriften van de fabrikant kun je dit ademend afdekvlies aanbrengen. Zo voorkom je beschadigingen aan zichtbeton en natuursteen tijdens bouw, afbouw en onderhoud.

PrimaCover Evapo zelfklevend damp-open afdekvlies

PrimaCover Evapo zelfklevend damp-open afdekvlies houten trap afdekken beschermen membraan

De werking van PrimaCover Evapo zelfklevend damp-open afdekvlies lijkt op die PrimaCover Active. Ook de toplaag van PrimaCover Evapo bevat namelijk membranen die het vocht uit de ondergrond laten ontsnappen. De dampdoorlatendheid van PrimaCover Evapo is het verschil: 70g/m2/24uur.

Hout, parket en keramische tegels

PrimaCover Evapo is speciaal ontwikkeld voor het afdekken en beschermen van hout, parket en keramische tegels. Wanneer deze ondergronden recent zijn aangebracht of kortgeleden zijn behandeld, mogen ze niet hermetisch worden afgesloten.

Bovendien kunnen er meer omstandigheden zijn waardoor het aangeraden is om PrimaCover Evapo toe te passen. Hout bevat bijvoorbeeld altijd wel een bepaalde hoeveelheid vocht. Ook de aanwezigheid van kruipruimtes kan van invloed zijn op de vochthuishouding van vloeren. Let daar dus op bij het afdekken van bestaande ondergronden.

Sneller aan de slag met PrimaCover Evapo

Met PrimaCover Evapo op hout, parket en keramische tegels kun je sneller aan de slag met (af)bouwen, schilderen, stucen, installeren en inrichten. Zodra je de houten, parket- of tegelvloer en trap volgens de voorschriften van de fabrikant kunt betreden, kun je deze namelijk damp-open afdekken met PrimaCover Evapo. Zo kun jij je werk uitvoeren terwijl de ondergrond damp-open beschermd is tegen mechanische beschadigingen, vuil en vloeistoffen.

Heb jij ook een vraag over de producten van PrimaCover? Stel deze dan gerust eens aan het behulpzame adviseursteam van Primaverde. Klik hier voor de contactgegevens.