FAQ

Veelgestelde vragen over de producten van PrimaCover

Producteigenschappen

De meeste PrimaCover afdekvliezen zijn wit. Speciale soorten zijn te herkennen aan hun kleur. Het PrimaCover klantenteam kreeg onlangs de vraag hoe het zit met de kleurechtheid van donkergrijze afdekvliezen, zoals PrimaCover Robust. Het antwoord is: onze producten geven geen kleur af tijdens het gebruik.

PrimaCover afdekvliezen zijn namelijk uitgebreid getest in diverse omstandigheden. Daartoe behoren ook tests op het gebied van kleurechtheid. Zelfs PrimaCover Robust, een donkergekleurd afdekvlies dat langdurig kan worden ingezet in weer en wind, geeft geen kleur af tijdens het gebruik. Ook niet wanneer dit afdekvlies, dat speciaal is ontwikkeld voor het beschermen van prefab elementen van beton, nat wordt door regen en sneeuw.

Meer uitleg vind je hier >

PrimaCover Active is een ademingsactief afdekvlies en is daardoor geschikt voor gevoelige en niet-doorgedroogde ondergronden.

Het geheim van de ademingsactieve werking zit ‘m in de bovenste laag. Deze toplaag bevat namelijk talloze membranen. Dat zijn heel kleine klepjes die slechts naar één kant open gaan. Wanneer er vochtdeeltjes uit de ondergrond verdampen, drukken deze de klepjes kortstondig een klein beetje open om te kunnen ontsnappen.

Meer uitleg vind je hier >

In het PrimaCover-assortiment zijn er twee zelfklevende afdekvliezen die geschikt zijn voor niet-doorgedroogde en gevoelige ondergronden: PrimaCover Active en PrimaCover Evapo. De verschillen leggen we hieronder aan je uit. We hebben er ook een uitgebreider artikel over geschreven.

PrimaCover Active heeft een materiaalgewicht van 180gr/m2. Dit zelfklevend afdekvlies is geschikt voor het afdekken en beschermen van natuursteen, gietbeton, etc. Ook wanneer deze recentelijk zijn gelegd, volgens de voorschriften al wel belopen mogen worden, maar nog niet zijn doorgedroogd. PrimaCover Active is ademingsactief (1,2l/m2/24h).

PrimaCover Evapo heeft een materiaalgewicht van 160gr/m2. Dit zelfklevend afdekvlies is geschikt voor het afdekken en beschermen van hout, parket en keramische ondergronden. Ook wanneer deze recentelijk zijn gelegd, volgens de voorschriften al wel belopen mogen worden, maar nog niet zijn doorgedroogd. PrimaCover Evapo is damp-open (70gr/m2/24h).

Meer uitleg vind je hier >

Natuurlijk is elk PrimaCover afdekvlies geschikt voor kortstondig gebruik. Maar het afdekmateriaal dat het vaakst kortstondig wordt toegepast is PrimaCover Lite. Dit zelfklevend polyester afdekvlies is vloeistofdicht en biedt bescherming aan de lichtere risico’s.

PrimaCover Lite is speciaal ontwikkeld als budgetvriendelijke bescherming. Het is namelijk lichter van gewicht dan de overige PrimaCover-vliezen. Ideaal voor alle situaties waarin het risico op knoeien of beschadigingen klein is, maar waarbij je het toch niet goed aandurft om helemaal niets op de vloer te leggen.

Meer uitleg vind je hier >

Verwerking

Door de banen PrimaCover zelfklevend afdekvlies aan te brengen met een overlap van 10cm, creëer je een ononderbroken bescherming.

De overlap geeft de beide banen genoeg houvast. Bovendien krijgen vloeistoffen dan geen kans om de ondergrond te bereiken.

Meer uitleg vind je hier >

Regelmatig krijgen onze productadviseurs de vraag hoe het zit met het afdekken van een vloer met vloerverwarming. Aannemers, vloerenleggers en projectinrichters lezen bij de verwerkingsvoorschriften van PrimaCover zelfklevende afdekvliezen dat de vloerverwarming uitgeschakeld dient te zijn. Lees hieronder over de invloed van vloerverwarming op de hechting van het afdekvlies. Daarbij is er ook nog een verschil tussen nieuwe (niet-doorgedroogde) en bestaande (volledig doorgedroogde) vloeren.

Het afdekken van niet-doorgedroogde vloeren

Allereerst een opmerking over het afdekken van niet-doorgedroogde vloeren. Gebruik hiervoor altijd een van de damp-open afdekvliezen van PrimaCover. Deze geven de ondergrond namelijk de gelegenheid om uit te dampen. Er zijn twee zelfklevende PrimaCover afdekvliezen die speciaal zijn ontwikkeld voor niet-doorgedroogde (vochtige) ondergronden: PrimaCover Evapo en PrimaCover Active.

Nieuwe vochtige vloer drogen

Om een nieuwe vochtige vloer te drogen, wordt er vaak een zogeheten ‘opstookprotocol’ gevolgd. De ingestelde temperatuur is dan veel hoger dan bij normaal gebruik, namelijk tussen de 45°C en 55°C. De hitte maakt de lijm zachter en vergroot de hechting van PrimaCover Active en PrimaCover Evapo op de ondergrond. De lijmlaag van PrimaCover Evapo zal na verloop van tijd bovendien zachter worden door de inwerking van het vocht. Dit versterkt het risico op lijmresten op de vloer na verwijdering van het vlies. Lijmresten zijn alleen te verwijderen met een speciaal reinigingsmiddel.

Doorgedroogde vloeren

Betekent dit dat je doorgedroogde vloeren wél zonder risico kunt afdekken met een zelfklevend afdekvlies? Wij zeggen van niet. Bij normaal gebruik is de temperatuur van de vloerverwarming weliswaar een stuk lager – namelijk zo’n 30°C – en zijn er geen serieuze problemen te verwachten. De lijm van het vlies zal (zeker bij kortstondig afdekken) niet altijd beïnvloed worden hierdoor. Toch zal ook in die gevallen de lijm zachter worden en harder gaan kleven. Er kunnen dan lijmresten achterblijven, waardoor reiniging van de ondergrond noodzakelijk kan zijn. Vandaar dat we ook in die gevallen een uitgeschakelde vloerverwarming voorschrijven.

Extra aandachtspunt bij het opstoken van een nieuwe vloer

Tot slot nog een extra aandachtspunt bij het opstoken van een nieuwe vloer. Een opmerking die niet zozeer te maken heeft met de wijze van afdekken, maar wel met de gevolgen voor de vloer zelf. Sommige installateurs geven 55°C op als maximum watertemperatuur. Voor de kwaliteit van de vloer is het echter beter om tijdens het opstoken een maximum temperatuur van 45°C aan te houden. Nog hogere temperaturen geven namelijk een verhoogd risico op scheuren in de vloer en (bij een tegelvloer) de onthechting van de tegellijm.

Beton is een veelvuldig toegepast bouwmateriaal. Ook als zichtbaar design-onderdeel van een gebouw. Beton afdekken en beschermen voorkomt beschadiging en vervuiling. Welk afdekmateriaal je het best kunt gebruiken voor het beschermen van de betonvloer, de betonnen trap of het prefab-betonelement, hangt af van diverse factoren. PrimaCover heeft voor elke situatie het juiste afdekmateriaal. Daarmee voorkom je een boel gedoe.

Waarom beton afdekken?

Beton afdekken en beschermen is noodzakelijk als je betonnen vloeren, trappen, galerijen en balkons schadevrij wilt opleveren na bouw, renovatie en afbouw. Helaas liggen beschadigingen altijd op de loer. Beton is van nature namelijk een poreus materiaal. Dus dat betekent: oppassen met vloeistoffen, verf en vettige substanties. Want voor je het weet, trekt het in het betonnen oppervlak. Om nog maar te zwijgen van mechanische schade, want die is zelden onzichtbaar te herstellen. Zorg dus voor een adequaat afdekvlies, passend bij de aard van je werkzaamheden. Want dan kun je zonder risico aan de slag.

Wat ook belangrijk is bij je keuze voor afdekmateriaal: is het beton doorgedroogd of niet? Zelfs als het nieuwe beton volgens de voorschriften van de leverancier beloopbaar is, is het materiaal nog niet volledig doorgedroogd. Voor het afdekken dien je een ademingsactief afdekmateriaal toe te passen. Zou je dat niet doen en dek je het verse beton dampdicht af, dan verstoor je het droogproces. Bovendien kan het oppervlak aangetast raken door de kalk die met het uitdampende vocht meekomt.

Lees hier de uitgebreide informatie over het veilig afdekken en beschermen van beton …>