Natuursteen veilig afdekken

Nieuwe en bestaande natuursteen trappen en vloeren beschermen tegen beschadigingen

Natuursteen is een kwetsbaar materiaal. Omdat natuursteen verhoudingsgewijs veel kalk bevat en het oppervlak poreus, is het gevoelig voor beschadigingen. Oppassen dus, tijdens renovatiewerkzaamheden, bouwactiviteiten, installatiewerken, projectinrichting en onderhoud. Beschadigingen ontstaan bijvoorbeeld door verf, stucgips, zuren, oplosmiddelen, bouwmaterialen, bouwstempels, steigers en vallende gereedschappen. Bij het veilig afdekken van natuursteen is het van belang om te weten of het een nieuwe of bestaande ondergrond betreft. Op deze pagina wordt uitgelegd welke PrimaCover afdekmaterialen nieuwe en bestaande natuursteen trappen en vloeren veilig beschermen tegen beschadigingen.

Natuursteen is een kwetsbaar materiaal, gevoelig voor aantasting

Natuursteen is een kwetsbaar materiaal, het is gevoelig voor aantasting door kalk en zuren. Daarom moet het zorgvuldig worden beschermd tijdens bouw, afbouw, stucwerken en schilderwerken. Het afdekken ervan moet gebeuren met een ademende bescherming, omdat zowel nieuwe als bestaande natuursteenondergronden een percentage vocht bevatten dat voor onherstelbare aftekeningen in het oppervlak kan zorgen.

Wat is natuursteen?

Wat is natuursteen eigenlijk? Het woord zegt het al: natuursteen is gemaakt door de natuur. Het wordt gevormd doordat zand, klei, bladeren, insecten en andere organische materialen gedurende miljoenen jaren in de aardbodem zijn samengeperst. Daardoor krijgt natuursteen zijn schitterende tekeningen en kleurschakeringen. Deze komen pas écht tot hun recht na bewerking, zoals zagen en polijsten.

Bouwmateriaal

Vanwege de decoratieve en luxe uitstraling is natuursteen dan ook een veelgebruikt bouwmateriaal. Bijvoorbeeld in de vorm van tegels. Onder meer voor voor vloeren en trappen in woonhuizen, entrees en gangen in bedrijfspanden, openbare gebouwen en talloze andere plekken. In die toepassingen zien we veelal hardsteen, leisteen, graniet, kwartsiet en marmer.

Kwetsbaar

Natuursteen mag dan solide ogen, het is ook een kwetsbaar materiaal. Zeker de natuursteensoorten die relatief veel kalk bevatten, zoals marmer. Deze zijn namelijk gevoelig voor indringing van zuren en andere vloeistoffen. Dat is iets om rekening mee te houden. Niet alleen tijdens het dagelijks gebruik, maar zéker tijdens bouw, renovatie en onderhoudswerkzaamheden. Een beschadiging in natuursteen is namelijk niet zonder meer te repareren. Daarom moet het goed worden afgedekt. Maar dan wel met een ademend afdekmateriaal, zoals PrimaCover Active of met een 100% damp-open afdekvilt, zoals PrimaCover Defend.

PrimaCover_product_info PrimaCover Active …>

PrimaCover_product_info PrimaCover Defend …>

Afdekken en beschermen van nieuwe natuursteen vloeren en trappen

Bij het afdekken en beschermen van nieuwe natuursteen vloeren en trappen is het belangrijk om een ademend materiaal te gebruiken. PrimaCover Active is een vloeistofdicht ademingsactief afdekvlies dat veilig kan worden toegepast op recent gelegd natuursteen. Ook PrimaCover Defend damp-open afdekvilt is geschikt voor toepassing op natuursteen.

Nieuwe natuursteen ondergrond vloeistofdicht afdekken en beschermen

PrimaCover Active damp-open afdekvlies beschermt de natuursteen ondergrond tegen schade door vloeistoffen, zoals water, lak en latex. Ook als deze niet volledig is doorgedroogd. Zo verkort je dus de wachttijd van het project. De toplaag van PrimaCover Active bevat membranen die beschermt tegen de indringing van vocht en verf, terwijl het vocht uit de ondergrond gelegenheid krijgt om te verdampen (1,2l/m2/24uur). Zou je het nieuwe natuursteen afdekken met een niet-ademend materiaal, dan kan dit niet doordrogen. Het verdampende vocht brengt minuscule kalkdeeltjes mee naar het oppervlak die zich ophopen. Zo ontstaan er kringen in het natuursteen. Deze zorgen voor blijvende schade. Met PrimaCover Active voorkom je dit risico.

Mechanische schade

Wanneer er na de natuursteen vloer of trap nog meer werkzaamheden volgen, bescherm je deze tegen mechanische schade met PrimaCover Active of PrimaCover Defend. Zo voorkom je beschadigingen door bijvoorbeeld puin, ladders, trappen, steigers en vallende gereedschappen.

Wanneer afdekken?

Wil je weten vanaf wanneer je de nieuwe natuursteen ondergrond mag afdekken? In de regel kan dat zodra deze beloopbaar is. Raadpleeg voor het juiste moment de instructies van de leverancier en gebruik je eigen ervaring en vakkennis.

PrimaCover_product_info PrimaCover Active …>

PrimaCover_product_info PrimaCover Defend …>

Bestaande natuursteen vloeren en trappen beschermen

Natuursteen bevat altijd een percentage vocht. Wil je de bestaande natuursteen vloeren en trappen zonder risico beschermen tegen vloeistoffen en mechanische beschadigingen? Gebruik dan ook in die gevallen PrimaCover Active. Omdat dit afdekvlies ademt, kan het aanwezige vocht uit de ondergrond ontsnappen. Wil je een ultrastevige bescherming mechanische beschadigingen? Gebruik dan PrimaCover Defend.

Verbouwing of renovatie

Natuurlijk wil je een bestaande natuursteen vloer of trap netjes en onbeschadigd opleveren na de verbouwing of renovatie. Door een afdekvlies te gebruiken, is de ondergrond veilig beschermd tegen mechanische beschadigingen, verf en vocht. Een natuursteen ondergrond mag echter nóóit hermetisch worden afgesloten, dus ook niet als het een bestaande vloer of trap betreft. Want de kalkbestanddelen die per definitie in dit natuurproduct aanwezig zijn, hebben de neiging om vocht aan te trekken, dat uiteindelijk ook weer wil verdampen. Hier moet de ondergrond wel gelegenheid toe krijgen.

Kalkdeeltjes

Net als bij nieuwe natuursteen vloeren en trappen vormen de minuscule kalkdeeltjes, die door het vocht worden meegenomen naar het oppervlak, het grootste gevaar. Bij een dampdicht afdekmateriaal hoopt dit kalkhoudende vocht zich op, waardoor witte kringen kunnen ontstaan. Deze beschadigingen zijn blijvend. Vandaar de keuze voor PrimaCover Active vloeistofdicht ademingsactief zelfklevend afdekvlies, met een dampdoorlatendheid van 1,2l/m2/24uur, of PrimaCover Defend afdekvilt.

PrimaCover_product_info PrimaCover Active …>

PrimaCover_product_info PrimaCover Defend …>