Vloerverwarming: aan of uit bij een afgedekte vloer?

Regelmatig krijgen onze productadviseurs de vraag hoe het zit met het afdekken van een vloer met vloerverwarming. Aannemers, vloerenleggers en projectinrichters lezen bij de verwerkingsvoorschriften van PrimaCover zelfklevende afdekvliezen dat de vloerverwarming uitgeschakeld dient te zijn. Lees hieronder over de invloed van vloerverwarming op de hechting van het afdekvlies. Daarbij is er ook nog een verschil tussen nieuwe (niet-doorgedroogde) en bestaande (volledig doorgedroogde) vloeren.

Het afdekken van niet-doorgedroogde vloeren

Allereerst een opmerking over het afdekken van niet-doorgedroogde vloeren. Gebruik hiervoor altijd een van de damp-open afdekvliezen van PrimaCover. Deze geven de ondergrond namelijk de gelegenheid om uit te dampen. Er zijn twee zelfklevende PrimaCover afdekvliezen die speciaal zijn ontwikkeld voor niet-doorgedroogde (vochtige) ondergronden: PrimaCover Evapo en PrimaCover Active.

Nieuwe vochtige vloer drogen

Om een nieuwe vochtige vloer te drogen, wordt er vaak een zogeheten ‘opstookprotocol’ gevolgd. De ingestelde temperatuur is dan veel hoger dan bij normaal gebruik, namelijk tussen de 45°C en 55°C. De hitte maakt de lijm zachter en vergroot de hechting van PrimaCover Active en PrimaCover Evapo op de ondergrond. De lijmlaag van PrimaCover Evapo zal na verloop van tijd bovendien zachter worden door de inwerking van het vocht. Dit versterkt het risico op lijmresten op de vloer na verwijdering van het vlies. Lijmresten zijn alleen te verwijderen met een speciaal reinigingsmiddel.

Doorgedroogde vloeren

Betekent dit dat je doorgedroogde vloeren wél zonder risico kunt afdekken met een zelfklevend afdekvlies? Wij zeggen van niet. Bij normaal gebruik is de temperatuur van de vloerverwarming weliswaar een stuk lager – namelijk zo’n 30°C – en zijn er geen serieuze problemen te verwachten. De lijm van het vlies zal (zeker bij kortstondig afdekken) niet altijd beïnvloed worden hierdoor. Toch zal ook in die gevallen de lijm zachter worden en harder gaan kleven. Er kunnen dan lijmresten achterblijven, waardoor reiniging van de ondergrond noodzakelijk kan zijn. Vandaar dat we ook in die gevallen een uitgeschakelde vloerverwarming voorschrijven.

Extra aandachtspunt bij het opstoken van een nieuwe vloer

Tot slot nog een extra aandachtspunt bij het opstoken van een nieuwe vloer. Een opmerking die niet zozeer te maken heeft met de wijze van afdekken, maar wel met de gevolgen voor de vloer zelf. Sommige installateurs geven 55°C op als maximum watertemperatuur. Voor de kwaliteit van de vloer is het echter beter om tijdens het opstoken een maximum temperatuur van 45°C aan te houden. Nog hogere temperaturen geven namelijk een verhoogd risico op scheuren in de vloer en (bij een tegelvloer) de onthechting van de tegellijm.