Tijdwinst zorgt voor lagere bouwkosten

Ben je schilder, stucadoor, afbouwer of projectinrichter? Jij (en eigenlijk íedereen die een rol speelt in het bouwproces) kent waarschijnlijk de druk op de planning van aannemers en onderaannemers. Tijdwinst zorgt voor lagere bouwkosten. Maar als de keramische vloer, houten vloer of parketvloer op je project nieuw of recent behandeld is, is deze nog lang niet doorgedroogd. Je kunt ‘m misschien betreden volgens de voorschriften. Maar het hermetisch afdekken van een vochtige hout-, parket- of tegelvloer mag dan weer níet. Dus ontstaat de spagaat: ga ik tóch snel aan de slag, met het risico op beschadigingen? Of wacht ik tot de ondergrond droog is, zodat ik deze kan afdekken en beschermen? Jouw oplossing is PrimaCover Evapo. Daarmee kun je zonder risico met tijdwinst aan het werk. De ondergrond is uitstekend beschermd en kan ondertussen toch uitdampen. Die eigenschap komt trouwens ook zeer van pas bij vloeren boven een vochtige kruipruimte. PrimaCover Evapo is zelfklevend, dus ook geschikt voor trappen.

Nieuwe vloeren moeten kunnen doordrogen

Recent behandelde en nieuwe vloeren moeten kunnen doordrogen. Als je de vloer (of trap) volgens de voorschriften beloopbaar is, wil dat niet automatisch zeggen dat deze volledig doorgedroogd is. Dus dat vocht moet er uit. Zou je deze hermetisch afdekken, dan lukt dat niet. Luchtdicht afdekken is niet alleen een verstoring van het doordroogproces, maar brengt ook zichtbare risico’s met zich mee. Deze zijn onomkeerbaar. Met andere woorden: de veroorzaker van de schade heeft bij schade heel wat uit te leggen aan de opdrachtgever. Meestal betekent dit dat je de portemonnee mag trekken. En dat is nog los van de vertraging die het project oploopt vanwege de hersteltijd en de schaarste aan vervangende materialen. Welke gevaren je voorkomt met een damp-open afdekmateriaal, verschilt per type ondergrond. PrimaCover Evapo is in al die gevallen jouw redder.

Vochtige kruipruimte

Voer je jouw werkzaamheden uit op een vloer boven een vochtige kruipruimte? Dat is een situatie die we vooral tegenkomen bij verbouwingen en renovatieprojecten in de wat oudere panden. Tot halverwege de jaren ’70 van de vorige eeuw dachten bouwers namelijk nog niet aan maatregelen ter voorkoming van optrekkend vocht uit de aarde. Zodra het grondwaterpeil stijgt, is dit merkbaar in de kruipruimte. Als er zo’n verhoogd vochtpercentage onder de vloer aanwezig is, maakt het eigenlijk niet uit hoe oud of nieuw de vloer is. Want je moet dan bij voorbaat al rekening houden met uitdampend vocht. Dus om schade te voorkomen aan keramische tegelvloeren, houten vloeren en parketvloeren in combinatie met een vochtige kruipruimte, is afdekken met PrimaCover Evapo een logische en veilige oplossing.

Keramische tegels

Vocht dat wil ontsnappen uit een vloer of trap van keramische tegels, verlaat de ondergrond via de poreuze voegen. Dit uittredende water bevat echter heel veel kleine kalkdeeltjes. Als deze niet weg kunnen en worden tegengehouden, slaan ze neer in de voegen. Daar vormen ze witte vlekken. Deze schade is onomkeerbaar en dus is het herstel per definitie kostbaar. Zéker als tijdens het herstel blijkt dat de kleur van de reparaties afwijkt ten opzichte van het overige voegwerk. Want je opdrachtgever zal die kleurverschillen vermoedelijk niet accepteren. Daar gaat je winst. Pas daarom bij niet-doorgedroogde ondergronden van keramische tegels PrimaCover Evapo toe. Dit afdekvlies is zelfklevend en damp-open (70gr/m2/24uur).

Hout en parket

Ken je het effect van vochtinwerking op een ondergrond van hout of parket? Er ontstaan dan zwarte oxide-vlekken die in het hout trekken. Hier is sprake van een chemische reactie met het looizuur dat van nature in het hout zit. Herstel is niet goed mogelijk en eigenlijk nooit helemaal onzichtbaar. Is het hout of parket recent behandeld met een olie of wax? Ook déze hebben een bepaalde droogtijd nodig. De olie of wax reageert in contact met water en er ontstaan witte vlekken. Dit voorkom je door de vloer deugdelijk af te dekken met PrimaCover Evapo zelfklevend damp-open afdekvlies. Zo kan jouw project tóch zonder problemen door naar de volgende bouwfase.

Tijdwinst en lagere bouwkosten

Ben je benieuwd hoe een damp-open afdekvlies zorgt voor tijdwinst en lagere bouwkosten? Wil je weten wat het verschil is met een afdekmateriaal dat volledig gesloten is? PrimaCover Evapo zelfklevend damp-open afdekvlies zit vol met membranen. Stel je deze voor als een soort deurtjes of klepjes die maar naar één kant open kunnen. Opstijgend vocht dan van onderaf tegen zo’n deurtje duwt, kan ontsnappen. Andersom is dat echter niet mogelijk: voor invloeden van bovenaf blijft de deur gesloten, dus ook als je verf of water knoeit. Met PrimaCover Evapo zorg je voor een vloeistofdicht werkoppervlak waarop je zonder gevaar aan de slag kunt. De ondergrond kan ondertussen blijven uitdampen. Je behaalt tijdwinst tijdens de wachttijden en kunt dus sneller door naar de volgende bouwfase. Dit leidt tot lagere bouwkosten. De dampdoorlatendheid van PrimaCover Evapo bedraagt 70gr/m2/24uur.

De bescherming van PrimaCover Evapo

PrimaCover Evapo zelfklevend damp-open afdekvlies beschermt tegen de meest voorkomende gevaren. Denk aan verf, latex, water, vocht en vuil. Bovendien voorkomt PrimaCover Evapo mechanische beschadigingen. Het vliesmateriaal dempt namelijk de impact van trappen, steigers, vallende gereedschappen en werkschoenen. Je kunt deze beschermlaag aanbrengen in enkele losse banen voor een plaatselijke bescherming. Wil je een groter oppervlak afdekken, dan volstaat een overlap van 10 centimeter. Ter hoogte van intensief belopen zones kun je de naden eventueel fixeren met een geschikte tape. Dankzij de uitgekiende lijmlaag blijft het afdekvlies tijdens je werk keurig op zijn plaats liggen. Niet alleen op vlakke vloeren, maar ook op trappen. PrimaCover Evapo is dus niet alleen veilig voor de ondergrond, maar ook voor de mensen die er op werken. Na je werkzaamheden verwijder je PrimaCover Evapo afdekvlies zonder residuen.

Informatie

Kijk op de productpagina van PrimaCover Evapo voor meer informatie. Dit afdekmateriaal is er in rollen van 50 of 25 meter. Je koopt ze bij jouw schildersgroothandel, professionele bouwmarkt of ijzerwarengroothandel. Heb je vragen? Stel ze gerust aan ons behulpzame adviseursteam. Onze Onze contactgegevens vind je hier.