Nieuwe ondergronden van natuursteen en zichtbeton wil je natuurlijk schadevrij opleveren aan het eind van je renovatie- of bouwproject. Zonder bescherming zit er echter al snel een kras of deuk in de vloer of trap. Nieuw natuursteen en nieuw zichtbeton mag je echter niet hermetisch afdekken, omdat je dan het doordroogproces blokkeert en het risico loopt op onherstelbare vlekken en randaftekeningen. Enkel een ademingsactief afdekvlies is geschikt. In dit artikel lees je daarom hoe PrimaCover Active zelfklevend ademingsactief afdekvlies werkt en waarom je dit wél veilig kunt toepassen op nieuw of recent behandeld natuursteen en zichtbeton.
Nieuwe vloeren en trappen beschermen
Allereerst de vraag: waarom zou je nieuwe vloeren en trappen beschermen? Het antwoord kun je vast al raden: nadat de nieuwe vloer is gelegd, vinden er meestal nog een boel werkzaamheden plaats. De installateur wil het leidingwerk en de kanalen afmonteren. Misschien komen er nog wanden in de ruimte. Ook de stukadoor en de schilder gaan aan de gang. En als alles klaar is, volgt het inruimen en inrichten van de ruimte. Bij elke fase heerst er weer een nieuw gevaar. Scherpe of zware materialen, verf, stucgips, vallende gereedschappen, kruiwagens, trappen en steigers kunnen het natuursteen of gietbeton onherstelbaar beschadigen. Dat leidt tot discussies, herstelkosten en vertragingen. Daarom is het deugdelijk beschermen van de vloer of trap met PrimaCover Active zo belangrijk.
Geen luchtdicht afdekmateriaal
Waarom kun je geen luchtdicht afdekmateriaal gebruiken op nieuw gietbeton en pas gelegd natuursteen? Dat komt omdat er nog volop vocht in de ondergrond aanwezig is. Zodra een vloer of trap beloopbaar is volgens de voorschriften van de fabrikant, wil dat nog niet zeggen dat deze volledig is doorgedroogd. Kies je een afdekmateriaal dat de ondergrond hermetisch afsluit, dan kan het uitdampende vocht niet weg. Deze druppeltjes bevatten minuscule kalkdeeltjes. Als deze niet kunnen ontsnappen, slaan ze neer in het poreuze oppervlak. Zo ontstaan witte vlekken en aftekeningen. Die ontdek je meestal echter pas als het te laat is, helaas. We kennen voorbeelden van betonvloeren die ‘beschermd’ waren met stucloper en landbouwplastic en die tot grote schrik van de aannemer vlak voor de oplevering volledig beschadigd tevoorschijn kwamen. Leg dat maar eens uit aan je opdrachtgever! PrimaCover Active sluit niet hermetisch af, maar is ademingsactief (1,2l/ m²/24h).
Zo werkt ademingsactief afdekvlies
Wil je weten hoe ademingsactief afdekvlies werkt? PrimaCover Active bestaat uit meerdere vlieslagen. Het geheim van de ademingsactieve werking zit ‘m in de bovenste laag. Deze toplaag bevat namelijk talloze membranen. Een membraan is een heel klein klepje dat slechts naar één kant open kan. Bij druk van bovenaf (bijvoorbeeld als er verf of water op het afdekvlies terechtkomt) blijven de membranen gesloten en is de ondergrond veilig beschermd. Wanneer er echter vocht uit de vloer verdampt, stijgen kleine druppeltjes op. Deze drukken van de onderzijde tegen de membranen. Deze klepjes gaan daardoor kortstondig een klein beetje open om het vocht te laten ontsnappen. PrimaCover Active ademt op deze manier per etmaal maar liefst 1,2l vocht per vierkante meter uit. Vocht en kalkdeeltjes kunnen dus ontsnappen zonder de verse ondergrond aan te tasten. Vandaar dat PrimaCover Active een veilig afdekmateriaal is voor nieuwe ondergronden van natuursteen en gietbeton.
Meer informatie
Wil je meer informatie over PrimaCover Active zelfklevend ademingsactief afdekvlies? Je vindt bijzonderheden en documentatie over dit ademende afdekvlies op onze productpagina. Het behulpzame Primaverde adviseursteam helpt je met plezier als je nog vragen hebt. Natuurlijk kun je ook terecht bij jouw professionele schildersgroothandel of bouwgroothandel.