Val niet van de trap – zelfklevende trapbescherming

Trappen afdekken tijdens sloop, bouw, verbouwing en onderhoud? Met de zelfklevende afdekmaterialen van PrimaCover creëer je een betrouwbare trapbescherming. Daarmee bescherm je de trap en zorg je voor veiligheid voor alle mensen die over de trap lopen. Lees hier waarom PrimaCover zelfklevende afdekvliezen en zelfklevende afdekfolies bijzonder geschikt zijn voor het beschermen van trappen tijdens je werkzaamheden. Ook leggen we uit welke zelfklevende trapbescherming geschikt is voor welk type ondergrond.

Trap afdekken: beschadigingen voorkomen

Met een afgedekte trap voorkom je beschadigingen tijdens je werkzaamheden. Zo kun je veilig aan de slag, zonder het risico op beschadigingen, herstelkosten, vervelende discussies en vertragingen. Tijdens het hele (ver)bouwproces, dus van sloop tot afbouw en van installatie tot onderhoud. Natuurlijk pas je een geschikte trapbescherming toe wanneer je werkzaamheden in het trappenhuis plaatsvinden. Maar vergeet niet dat de trap vaak ook onderdeel uitmaakt van de looproute naar de bouwplek toe. Tel maar eens hoe vaak je heen en weer loopt met sloopafval en bouwmaterialen. Met een baan afdekvlies of afdekfolie in de entree, op de trap en op de overloop voorkom je vervuiling, krassen, vlekken en andere schades.

USP+tekst - PrimaCover zelfklevende trapbescherming - veilig afdekken trappen

Het type ondergrond

De ene trap is de andere niet, dus het type ondergrond is mede bepalend voor jouw keuze. Hieronder vind je enkele voorbeelden om je alvast op weg te helpen. Op de website vind je verder een handig overzicht van geschikte PrimaCover trapbeschermers.


Trap van harde materialen, volledig doorgedroogd


Bestaande trap, voorzien van tapijt


Bestaande trap, voorzien van tapijt
Extra bescherming


Houten trap, bestaand of recent behandeld

De mate van bescherming en veiligheid

Bij PrimaCover ontwikkelen we onze afdekmaterialen vanuit veiligheid en bescherming. Bij het beschermen van trappen tellen slijtvastheid, hechting en verwerkingsgemak. De productsamenstelling zorgt in combinatie met de uitgekiende lijmlaag voor een betrouwbare hechting. En dus voor een veilig comfortabel loopoppervlak. PrimaCover zelfklevende afdekmaterialen blijven strak op hun plaats liggen en worden minder snel stukgelopen. Zo voorkomen we struikelen of uitglijden en zorgen we te allen tijde voor een goed beschermde trap.

Representatieve uitstraling trapbescherming

Natuurlijk kies je jouw afdekmateriaal omdat je een goede trapbeschermer zoekt, maar sta je er wel eens bij stil dat trapbescherming ook bijdraagt aan de representatieve uitstraling van je bedrijf? Afgedekte trappen, vloeren en looproutes zijn namelijk een goed signaal aan gebouwbeheerders, gebouweigenaren en verenigingen van eigenaren (vve’s). Voer je je werkzaamheden uit in een omgeving die ondertussen in bedrijf blijft? Zoals een openbaar gebouw, appartementencomplex, hotel of ziekenhuis? Dan laat je aan bezoekers zien dat er werkzaamheden plaatsvinden. Dit vergroot het begrip voor de overlast die zij eventueel kunnen ervaren.

PrimaCover zelfklevende trapbeschermers vergeleken met de alternatieven

PrimaCover zelfklevend afdekmateriaal Traditionele kartonnen stucloper Let op bij concurrerende merken
Zelfklevende trapbescherming
De kleefkracht van PrimaCover zelfklevende afdekmaterialen is getest op uiteenlopende ondergronden en trappen. Het resultaat is een betrouwbare hechting tijdens sloop, bouw, renovatie en onderhoud. Zonder plooien.
Zwevende trapbescherming
Omdat traditionele kartonnen stucloper niet-zelfklevend is, vormt deze een zwevende laag op de trap. Vaak in combinatie met plooien. Bij elke stap ontstaat wrijving, waardoor stucloper al snel wordt stukgelopen. Dit is nadelig voor de bescherming van de trap. Bovendien vergroot dit het risico op vallen en struikelen.
Verminderde kleefkracht
Soms lijkt de hechting van een concurrerend product op de kleefkracht van een ‘vergelijkbaar’ PrimaCover zelfklevend afdekmateriaal. Er is echter een verschil tussen initiële hechting (de zogenaamde ’tack’) en de kleefkracht na enkele dagen of weken. Losrakend afdekmateriaal is onveilig voor de ondergrond en voor mensen.
Uitstekende vormbaarheid
Bij de ontwikkeling van PrimaCover afdekmaterialen is de toepasbaarheid op zowel vlakke ondergronden als trappen steeds het uitgangspunt geweest. Zo zijn de meerlaags zelfklevende afdekvliezen voorzien van folies die zich uitstekend laten vormen naar de contouren van de trap.
Stug materiaal laat zich moeilijk vormen
Stucloper is gemaakt van sapkarton. Karton is een stug materiaal dat zich moeilijk laat vormen naar de contouren van de traptreden. Dat maakt de verwerking tijdrovend en zorgt voor onnodige vouwen en onhandige loop-oppervlakken.
Lastig verwerkbaar op trappen
Vanuit onze ervaring lijken concurrerende afdekmaterialen meestal ontwikkeld voor vlakke ondergronden. Dat kan nadelig uitpakken voor de verwerking op trappen. De toegepaste folies en vliesmaterialen zijn namelijk vaak stugger dan noodzakelijk, waardoor deze de contouren van de traptreden niet goed kunnen volgen. Met loslating als logisch gevolgrisico.
Tape niet noodzakelijk
Hoewel je intensief belopen delen eventueel extra kunt fixeren met een geschikte tape, is het gebruik van tape niet per se noodzakelijk. De kleefkracht is uitstekend voor de meeste denkbare situaties tijdens sloop, (ver)bouw, renovatie en onderhoud.
Niet-zelfklevend, dus tape is noodzakelijk
Stucloper is niet-zelfklevend. Daardoor is het eigenlijk ongeschikt voor een veilige toepassing op trappen. Als je hier tóch voor kiest, is fixeren absoluut noodzakelijk! Bijvoorbeeld door de stucloper met (montage)tape te bevestigen aan de ondergrond. Dit kost extra tijd. Tape kan bovendien loslaten of kan bij het verwijderen resten achterlaten op de trap.
Tape vaak noodzakelijk
Wil je geen risico lopen? Let dan bij je keuze op de hechting van het afdekmateriaal op de ondergrond. Als er sprake is van een verkeerde kleefkracht en een matige verwerkbaarheid is het fixeren van het afdekmateriaal met tape namelijk absoluut noodzakelijk! Dit kost extra tijd. Bovendien kan tape tussentijds loslaten of resten achterlaten op de ondergrond.
Anti-slip oppervlak
De meeste PrimaCover zelfklevende afdekmaterialen zijn anti-slip. Dat zijn de afdekvliezen en afdekfolies die wij voorschrijven voor gebruik op trappen. Klik hier voor een overzicht van geschikte zelfklevende PrimaCover afdekmaterialen met een anti-slip toplaag.
Karton met gladde kunststof toplaag
Stucloper is van oorsprong een restproduct uit de drankindustrie en is niet speciaal ontwikkeld als trapbeschermer. De meeste stuclopers zijn gecoat met een gladde kunststof toplaag. Zeker als het oppervlak nat wordt, is het uitkijken geblazen. Slipgevaar leidt namelijk tot uitglijders en persoonlijk letsel.
Is het oppervlak anti-slip?
Er bestaan afdekmaterialen met en zonder kunststof coating. Let er goed op of deze anti-slip is, ook onder vochtige omstandigheden. Gladde oppervlakken leveren gevaar op voor de mensen die er op lopen. Niet alleen voor bouwers, maar ook voor andere gebruikers van het pand, zoals bewoners en gasten.
Bestand tegen beschadigingen en vloeistoffen
Wil je een betrouwbare trapbeschermer? Dan is het belangrijk dat deze bestand is tegen mechanische beschadigingen en vloeistoffen. PrimaCover afdekvliezen en beschermfolies zijn extra stevig en bieden uitstekende bescherming tegen alle voorkomende risico’s. Ook als het gaat om situaties waarin de ondergrond zwaarder belast wordt.
Beperkte bescherming
Stucloper is gemaakt van karton. Dit biedt slechts een beperkte bescherming. Als de toplaag eenmaal is doorgesleten, zullen vloeistoffen zoals water, latex en lakken het karton papperig maken. Dit tast de ondergrond aan. Bovendien is dit nadelig voor de weerstand tegen mechanische beschadigingen.
Mate van bescherming
Het ene afdekmateriaal is het andere niet. De mate van bescherming verschilt onder invloed van gramsgewicht en materiaaldichtheid. Zorg dat je alle materiaaleigenschappen met elkaar vergelijkt. Bedenk je wat er gebeurt met de trap als je kiest voor een inferieure trapbeschermer. Voorkom dus schijnveiligheid, beschadigingen, discussies en herstelkosten.

Meer informatie

Wil je meer informatie over het afdekken en beschermen van trappen? Stel jouw vraag dan gerust aan het behulpzame Primaverde adviseursteam. Of vraag naar de zelfklevende PrimaCover afdekmaterialen bij jouw professionele bouwgroothandel of schildersgroothandel.